Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Kantonalni sud u
Širokom Brijegu

Povijest Suda

Županijski sud Široki Brijeg osnovan je Zakonom o sudovima (Narodne novine ŽZH broj : 5/ 96) od 30.12.2006. godine    kao tijelo sudbene vlasti, koje vrši  sudbenu funkciju  u skladu s nadležnostima utvrđenim Ustavom BiH, Ustavom .BiH , Ustavom Županije Zapadnohercegovačke i Zakonom. 

Odlukom Skupštine  Županije Zapadnohercegovačke broj:01-IV-38/97 od 26.03.2007.godine imenovani su suci Županijskog suda Široki Brijeg  :

1.Stjepan Mikulić-predsjednik
2.Bosiljka Rudeš-sudac
3.Smiljan Martinović-sudac
4.Tomo Šimić-sudac
5.Tihomir Jurko-sudac
6.Zeko Nevenka-sudac

Sud je počeo s radom dana 01.04.1997. godine, a bio je  smješten u  zgradi Županije Zapadnohercegovačke na adresi: Široki Brijeg,ulica Stjepana Radića  bb.

Tokom  1998 i 1999. godine  suci Tomo Šimić i Nevenka Zeko razriješeni su na osobni zahtjev zbog odlaska na druge poslove, a  2002. godine Smiljan  Martinović zbog odlaska u mirovinu,  a na upražnjena mjesta sudaca izabrani su Mile Zeljko i Dragica Šimić.

Visoko sudbeno i tužiteljsko vijeće BiH  imenovalo je 4.suca Županijskog suda Široki Brijeg koji su stupili na dužnost dana 01.03.2004.godine.

Izabrani suci su: Stjepan Mikulić, Bosiljka Rudeš, Dragica Šimić i Gordana Pažin.
Sutkinja Dragica Šimić izabrana je za predsjednika Suda.

U mjesecu srpnju 2004. godine Sud je preselio u novu zgradu koja se nalazi u Širokom Brijegu, na adresi  Obilazna cesta br.1.

Odlukom Visokog sudbenog vijeća BiH broj  od 16.01.2010.godine  odobreno je povećanje broja redovnih sudaca za jednog suca, tako da ukupan broj sudaca za ovaj Sud pet redovnih sudaca. U tijeku je postupak izbora suca.

Materijalno tehnički uvjeti ovog Suda su na zadovoljavajućem nivou.


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Hrvatskom

Povratak na vrh